www.e-eidiseis.gr | Mail: eidiseis@mail.com

Σκάνδαλο "Loredemo". Ποιοί το κάλυψαν, ποιοί ηταν οι υπέυθυνοι.


Επί δημαρχίας Αλέξανδρου Αλούκου (1999-2003) ο Δήμος Αλίμου εντάχθηκε σε ένα Κοινοτικό Πρόγραμμα με την επωνυμία "Loredemo" με άλλους τρεις Ευρωπαϊκούς δήμους: Isernia Ιταλίας, Granada Ισπανίας, Tjorn Σουηδίας. Σημειώνουμε εδώ ότι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο κ. Ορφανός.Το πρόγραμμα αυτό διαχειρίστηκε η δημοτική επιχείρηση Ε.Α.Δ.Α., πρόεδρος της οποίας ήταν ο κ. Αλούκος.

Στόχος του προγράμματος ήταν:
1. Η δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων “development center” και
2. Η κατασκευή Μουσείου Αλιευτικής Τέχνης, ως πόλο έλξης επισκεπτών στον Άλιμο.

Το συνολικό κονδύλι του προγράμματος για τον Δήμο Αλίμου ήταν 718.100 ευρώ εκ των οποίων το 75% θα κατέβαλε η Ε.Ε. και το 25% ο Δήμος.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, αλλά είναι αυταπόδεικτο γεγονός ότι ο Δήμος Αλίμου δεν έχει ούτε «Κέντρο Ανάπτυξης Τουριστικών Επιχειρήσεων», ούτε «Μουσείο Αλιευτικής Τέχνης». Κανείς δεν το επισκέφτηκε ποτέ!

Αν κάποιος ευρωπαίος τουρίστας πληροφορήθηκε, ότι στον Άλιμο κατασκευάστηκε το 2002 ένα μεγάλο Αλιευτικό Μουσείο και θελήσει να το επισκεφτεί, τι θα του πούμε; Μας τελείωσε;

Ο επόμενος Δήμαρχος Αλίμου, ο κ. Μαντζουράνης, που διαδέχτηκε τον κ. Αλούκο, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, στιγμάτισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18-06-2003, την κακοδιαχείρηση του προγράμματος "Loredemo" oι χρησιμοποίησαν βαριές εκφράσεις όπως:

Κων/νος Μαντζουράνης (Δήμαρχος):
• -Η Ε.Α.Δ.Α. τερτίπι πρώτου μεγέθους. Επινοήθηκε για να υλοποιήσει το πρόγραμμα "Loredemo". Μέσω της Ε.Α.Δ.Α. ξεδίπλωσαν οι κύριοι της Διοίκησης Αλούκου όλες τις πτυχές του ταλέντου τους, τις λοβιτούρες, τα τερτίπια, το βόλεμα ημετέρων, την γελιοποίηση των θεσμών, την εξαπάτηση εταίρων…
• Το πρόγραμμα τελικά κατάντησε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης συγγενών και φίλων.
• Για το Αλιευτικό Μουσείο και το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, για το τελευταίο να σας πω ότι είναι μόνο τίτλος σφραγίδα. Πήγαμε μέσα και βρήκαμε 2-3 τηλέφωνα και τίποτε άλλο.

Ανδρέας Κονδύλης (Δμ. Σύμβουλος):
• Τόσα λεφτά, που πήρε η προηγούμενη Δημ. Αρχή για να φτιάξει αυτό το Αλιευτικό Μουσείο, που είναι σχεδόν άδειο, που πήγαν;

Ιωσήφ Κωσταντινίδης (Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου):
• Που πήγαν τα 180.000.000 δρχ.; Κυκλοφόρησε έντυπο για τους ξένους, όχι για τον Έλληνα, τον Αλιμιώτη, διότι θάλεγε, να πάω να δω το Μουσείο. Το πήραν οι ξένοι, που έριχναν τα λεφτά, να τους πείσουμε ότι έχουμε ένα τεράστιο Αλιευτικό Μουσείο 70 τμ.! Με τρεις γυάλες και πέντε ψόφια ψάρια!
• Σας είπε ο Δήμαρχος. Αμφορείς δανεικοί, πλεμάτια δανεικά, πυξίδες δανεικές. Με αυτά ανοίξαμε Μουσείο για να ξεγελάσουμε του εταίρους μας.

Στις 2-07-2003 ο κ. Μαντζουράνης επαναλαμβάνει στο Δημ. Συμβούλιο:
• «Ξέρετε τι έδειξε η απογραφή του Αλιευτικού Μουσείου (κε Αλούκο): τρία δίχτυα και ένα βάζο. Αυτά είναι! Τα έχουμε εδώ γραμμένα».
• «Η ταμειακή μηχανή δεν έχει κόψει ένα εισιτήριο, κ. Αλούκο. Είναι σφραγισμένη».

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο επί των ανωτέρω.

Ένα σημείο όμως, που δεν θίχθηκε από κανένα Δημ. Σύμβουλο και χρήζει περεταίρω διερεύνησης και επιβεβαίωσης είναι, ότι η Α.Ε.Δ.Α. για να δικαιολογήσει δαπάνες του προγράμματος στην Ε.Ε., ώστε αυτή να εκταμιεύσει το ποσό της χρηματοδότησης, έστειλε 4 τιμολόγια συνολικής δαπάνης 154.236,18 ευρώ της κοινοπραξίας, η οποία εκτελούσε το έργο «προσθήκη νέας πτέρυγας και επισκευή κτιρίου στο 1ο Δημοτ. Σχολείο Αλίμου».
Το έργο όμως χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΣΚ και κατά συνέπεια δεν αποτελούσε δαπάνη της Ε.Α.Δ.Α. για το κτήριο που στεγάστηκε το Αλιευτικό Μουσείο.

Σημειώνουμε εδώ ότι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο κ. Ορφανός. Όταν έγινε Δήμαρχος έκλεισε το μουσείο και παραχώρησε την αίθουσα στη διευθύντρια του σχολείου!!! Αυτό έγινε για να εξαφανίσει εντελώς το σκάνδαλο του μουσείου; Πάντως το Μουσείο επί δημαρχίας του το εξαφάνισε.

Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση στην παραλία ( χώρος μπροστά στο όστρια) που έκανε η τότε διοίκηση στους Ευρωπαίους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Από το αρχείο της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ.Θουκυδίδειος Οργανισμός

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα προγράμματα της περιόδου 2014 - 2015..

Συνεχίστε την ανάγνωση »